Johan Cruyff University (HBO)

De Johan Cruyff University is een school voor topsporters. Het biedt sporters de mogelijkheid topsport en studie te combineren in een vierjarige hbo-opleiding: een studie Bachelor of Business Administration (BBA) in Sportmarketing, een leerroute van Commerciële Economie. We bieden dit programma aan in Amsterdam en Tilburg. Het programma is in het Nederlands.

Inhoud studie

We leveren een hoogwaardige en flexibele opleiding op maat, waarbij de studie en je topsportcarrière centraal staan. Je studeert het grootste gedeelte van de week zelfstandig. Daarnaast stem je je studieprogramma af op je individuele trainings- en wedstrijdschema’s. Je studeert veelal zelfstandig met behulp van internet, intranet, email en skype. Zo kan je de studie ook tijdens een verblijf in (bijvoorbeeld buitenlandse) trainingskampen voortzetten.

De Johan Cruyff University integreert kennis, vaardigheden en ervaring die student-sporters opbouwen in de sportwereld, in het studieprogramma. Dit betekent dat je tijdens je studie - net als in je toekomstige baan - vooral in professionele rollen werkt, zoals marktonderzoeker, marketingmanager, evenementenmanager, financieel manager, etc. In de studie leer je de theorie van de commerciële economie toe te passen binnen de sportwereld. In elk project staat een sporteconomisch vraagstuk van een concreet bedrijf of sportbond centraal.

Je bekijkt de sportwereld vanuit verschillende invalshoeken:

 • Sportsponsoring
 • Sportproducten
 • Sportevenementen
 • Sportmedia
 • Sportaccommodaties
 • Topsporters

In het werken aan de projecten word je ondersteund door colleges op het gebied van onder andere (sport)marketing, sportmanagement, bedrijfseconomie, (sport)recht en organisatiekunde. Verder krijg je vaardigheidstrainingen, waarin je leert hoe je in bepaalde beroepssituaties moet handelen en communiceren. Ook krijg je trainingen in ICT en mondelinge en schriftelijke communicatie in zakelijk Engels.

Intensieve begeleiding

Studerende topsporters staan er natuurlijk niet alleen voor. Wij zorgen voor intensieve persoonlijke begeleiding en coaching. Als je erg veel afwezig verwacht te zijn, kan de topsportcoördinator samen met jou een individueel studieprogramma op maat opstellen. Net als bij onze andere opleidingen, studeren aan de Johan Cruyff University sporters van alle takken van sport.

Ná de studie

Met het bachelordiploma van de Johan Cruyff University kun je aan de slag als sportmanager of sportmarketeer binnen de sportsector. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als productmanager van een sportmerkfabrikant, beleidsmedewerker sport bij gemeente of overheid, accountmanager sportsponsoring van een grote onderneming of manager van een sportorganisatie.

Toelating en aanmelden JCU

> Naar Contact, PDF brochure en adresgegevens van de Johan Cruyff University van je keuze

Student-paardensportster Bobbie Bary over de Johan Cruyff University

Belangrijke kenmerken

 • Maximaal twee lesdagen per week (veel zelfstudie)
 • Flexibele (tentamen)roosters
 • Op afstand studeren via internet
 • Extra begeleiding (topsportcoördinator met full-time aanstelling)
 • In overleg individuele programma's op maat

Studiehouding

De opleiding ademt de kenmerkende sfeer uit van topsporters onder elkaar; praktisch en doelgericht. Het is niet eenvoudig je sportieve verplichtingen te combineren met een fulltime studie. Studeren aan de Johan Cruyff University vereist discipline, een verantwoordelijke studiehouding en veel communicatie: je moet je studie oppakken als een ondernemer.

Sherine-web.jpg